I vår serie "Fyra snabba" intervjuas spännande aktörer inom besöksnäringen om tiden under pandemin.
Josefine Prihm, event- och programchef på Cirkus berättar om sitt mest turbulenta år.
Vilken blev den största omställningen för er när pandemin började och vad har ni lärt er mest av krisen?
Den största omställningen var att gå från 100 till 0, allt föll på kort tid och att försöka ta beslut utifrån att gissa framtiden är inte något vidare angenämt, det absolut jobbigaste och svåraste är ovissheten, gör man rätt eller fel, mycket som står på spel.
I mars när allt blev kritiskt började vi flytta och avboka evenemang. Första lösningen var att försöka boka om till hösten men nu har vi fått flytta i stort sett alla aktiviteter fram till 2021 och 2022.
Det är en helt unik situation, extremt svårt att veta till en början hur man skall agera, eller det är svårt så länge man går i en ovisshet om framtiden. Det är så otroligt många delar i ett projekt/arrangemang som man kanske inte tänker på, det är inte bara att flytta det i kalendern, avdelningar som eventpersonal, kök, servis, musiker, tekniker, biljettavdelning osv. drabbas enormt. Man måste balansera att vara arbetsgivare med alla jobbiga besked och medmänniska, det blir en psykisk stress för många.
Vi är ju i en enormt utsatt bransch och förlorar massvis med pengar och arbete. Det borde vara en självklarhet att kultur och näringsliv lever och frodas men i den här situationen verkar vi vara den sista institutionen som får öppna igen.
Hur tror ni att pandemin har påverkat vad gästerna vill göra och uppleva?
Biljettköparna får antingen pengarna tillbaka eller så behåller de biljetten. Många behåller sina biljetter i första hand men börjar vi flytta för mycket eller att de inte får information i god tid vill de göra återköp.
Det har gjorts undersökningar och majoriteten av biljettköpare vill gå på konserter eller föreställningar, så länge ett öppnande sker ansvarsfullt.
Det märks så tydligt nu när alla scener är stängda hur viktigt kulturlivet är och hur stor inverkan det har på samhället.
Pandemin har ju drivit fram många kreativa förändringar i många olika branscher. Hur har ni fått tänka nytt?
Vi har haft helt stängt på Cirkus sedan mitten av Mars. Istället har vi valt att streama våra event och konserter. Sen provade vi att duka upp till middag i arenan a lá Tegnell med avstånd och max 50 personer. Vi öppnade också upp en uteserveringen med väldigt små medel bl.a. gjorde vi en bar av en container. En cool DJ sydde dekor av gamla scenkläder.
Vi stängde Cirkus helt och erbjuder samma koncept på Pop House med lunch, AW och middag. En liten Cirkus-take-over.
Hur ser era planer ut för hösten? Vad kan gästerna förvänta sig?
Vi har några enstaka bokade evenemang i höst, vi hoppas såklart att vi skall kunna välkomna tillbaka våra gäster. Men om det inte går så flyttar vi fram saker till 2021.
Vi tittar på hur vi öppnar ansvarsfullt när vi väl får öppna. Vi har en strategi och ligger på myndigheterna för att visa på hur vi skall öppna på ett säkert sätt, allt för att minimera smittspridning och för att det skall vara säkert.
Vi tror att vi kan öppna tidigare om vi visar på hur vi kan öppna på ett ansvarsfullt sätt. Vi bidrar med så otroligt många jobbtillfällen för kulturnäringen, vilket jag hoppas har betydelse och att politikerna förstår.
Så om allt går som det ska och vi kan öppna på ett ansvarsfullt sätt så öppnar vi igen i november.