I vår serie "Fyra snabba" intervjuas spännande aktörer inom besöksnäringen om tiden under pandemin.
Jan Andersson, krögare på Kung Carls Bakficka, berättar om vilka beslut som avgjorde huruvida verksamheten skulle leva vidare eller inte.
Vilken blev den största omställningen för er när pandemin började och vad har ni lärt er mest av krisen?
Restaurang är som ett godståg, när man väl har fått upp farten så går det riktigt snabbt och man skyfflar kol men det är inte så lätt att bromsa något så snabbt. Det är tunga kostnader som är inblandade.
Vi gjorde en strategi “ operation gå-i-ide”. Vi stängde ner. Vi var snabba. Vi valde att dra i handbromsen direkt och i detta fallet tror jag vi gjorde rätt i det. Många andra bromsade också, men kanske bromsade för lätt. Vikten av bra relationer med våra leverantörer var också avgörande för att kunna agera snabbt. De leverantörer som vi har haft längst relation med kunde vi prata med direkt från början. Vi kunde säga att vi behöver pausa abonnemanget i ett par månader.
En lärdom är att titta över sina avtal så man inte har långa leasingtider. Man bör även ha en jämn sammanställning av fast anställda och timanställda så att man kan bromsa snabbt när det behövs.
Hur tror ni att pandemin har påverkat vad gästerna vill göra och uppleva?
Det är svårt att säga om gästernas beteende har förändrats. Latent verkar det inte så. Det krävs mycket av omvärlden för att mänskligt beteende ska förändras i grunden. Behovet av att mötas finns fortfarande kvar, det är jag övertygad om. När vi körde event i början av våren fick man jobba in gästerna. Kommer ni? Kommer ni inte? Nu märker vi en skillnad och har istället en väntelista. Folk är mer benägna att ses. Det handlar om att gästerna känner sig trygga och att dom vågar komma.
Pandemin har ju drivit fram många kreativa förändringar i många olika branscher. Hur har ni fått tänka nytt?
Man får vara väldigt öppen för alternativa lösningar. Till exempel när vi fick en förfrågan om ett konsultuppdrag satte vi upp en enklare konsultverksamhet och så var vi igång.
Vi tänkte självklart också på catering och liknande men hela restaurangbranschen kan inte köra cateringlådor. Många som har valt den vägen och tyvärr backat på det också.
I juni har vi vanligtvis stängt men i år stängde vi faktiskt hotellet två veckor tidigare och lät personalen ta semester. Vi hade förväntningar på att trycket i restaurangen skulle öka i juli och kunde därför förbereda personalen på det.
Hur ser era planer ut för hösten? Vad kan gästerna förvänta sig?
Jag tror att gästerna kan förvänta sig minskade restriktioner. Vi trycker hårt på paketerade upplevelser som till exempel jazzpaket med övernattning och middag. Vi har justerat bruncherbjudandet efter restriktionerna, där vi har anpassat antalet platser och hur vi serverar buffén. Brunchen har därför återhämtat sig snabbt.
På Bakfickan har vi kört igång med samtliga affärsområden med anpassade öppettider där vi har öppet onsdag till söndag. Vi vill vara igång i samband med att det vänder. Till exempel är julborden viktiga och vi hoppas att företagen vågar träffas.
Jag skulle gärna se att man släpper på att man kan stå och hänga i baren med en öl, känns lite överdrivet att man måste sitta ner om det inte är en nattklubb.